Herkuttele

SYDÄNSUOMALAINEN KEITTIÖ

Sydänsuomalainen keittiö on keskisuomalaista ruokaa, jossa innoittajana toimii luonto. Puhtaat paikalliset raaka-aineet saadaan vuodenaikojen mukaan humisevien metsiemme, välkehtivien järviemme ja paikallisten maatilojen antimista: riistasta, villiyrteistä, marjoista, sienistä, kaloista, viljelmistä ja karjasta. Ruoassa yhdistyy niin vuosisatoja vanhat perinteet kuin uudet gourmet-herkut.

Keskellä Suomea asuvat sydänsuomalaiset eivät tykkää juuri korosta itseään, jonka vuoksi keskisuomalaisesta keittiöstä puhutaan varsin vähän, vaikka täällä voi kokea ennen kokemattomia makunautintoja ja tänne on ruokaisan maaperän vuoksi muutettu asumaankin. Sydänsuomalaisen keittiön reseptien salaisuutena on puhdas luonto. Ruokien raaka-aineet saadaan vuodenaikojen mukaan humisevien metsiemme, välkehtivien järviemme ja paikallisten maatilojen antimista: riistasta, villiyrteistä, marjoista, sienistä, kaloista, viljelmistä ja karjasta. Ruoassa yhdistyy niin vuosisatoja vanhat perinteet kuin uudet gourmet-herkut. Lomaseudulla halutaan pitää huoli ympäristön kantokyvystä ja vegaanista vaihtoehtoa on tarjolla useammassa ravintolassa. Varaa pöytä ajan kanssa tai poikkea nelostien varrella olevissa ravintoloissamme.

Paikallisia makuja päivittäin

Hotelli Pihkuri Viitasaarella on tunnettu hyvästä ruoastaan ja nelostieltäkään ei tarvitse poiketa 200 metriä kauemmas. Pihkurin a lá carte listalta saa kesäaikaan muikkuja suoraan puhtaasta Keiteleestä ja annoksien kasvikset, mansikat ja uudet perunat on ostettu suoraan torien lähituottajilta. Syyskaudella hyödynnetään marjoja ja sieniä. Vegaaneille löytyy burgerilistalta esimerkiksi Vege-burger. Pihkuri on myös tunnettu parhaimmasta esiintyjäkattauksesta, joten kannattaa tarkistaa tapahtumakalenterista mitä menoa tällä kertaa on tarjolla.

Terassiravintola Tuvassa Kivijärvellä taiotaan rennolla otteella ja isolla sydämellä aitoja makunautintoja. Keittiöstä saat maittavat lähiruoasta valmistetut burger-, pitsa- ja salaattiannokset sekä pienpanimotuotteet. Valikoimissa on kivijärvisen Kalmarin Tilan highland lihaa, Komppa-Seppälän Järkisärkeä, Jukolan Juuston Aito Cheddar juustoa, paikallista kuhaa sekä Kotileipomo Satu Pitkäsen leivonnaisia sekä Pienpanimo Hiisin oluita. Myynnissä on myös Riekon Marjatilan alkoholittomia kuohujuomia juhlapöytään, makuina vadelma, mansikka, karpalo ja lakka. Tuvalla on myös usein esiintyjiä, joten kannattaa tsekata tapahtumakalenteri.

Myös Kinnulaan on avattu vastikään uusi ravintola Ruska Bar & Bistro vaihtuvilla lounasmenuilla, jossa on paikallisia makuja tarjolla. Tarvittaessa tehdään myös asiakkaiden toiveiden mukaan, joten erityisruokavaliot ja allergiat tulevat huomioiduksi. Ruskassa järjestetään säännöllisesti tapahtumia, kuten karaokekilpailuja ja drinkkien tekoa. Kannattaa siis tarkistaa tapahtumakalenteri.

Parhaat palat tilauksesta

Mikäli mielit saada oikein kunnollisen ja herkullisen riista- ja villiruoka-aterian isommalle seurueelle, kannattaa varata pöytä Riistaravintola Pikku Peurasta, Kinnulasta tai Rajalan Riihestä, Pihtiputaalta.

Riistaravintola Pikku Peurassa Kinnulassa annokset on mitä kaueneimman näköisiä ja pientä yksityiskohtaa myöten huoliteltuja. Ja maistuvat taivaallisilta. Kinnulassa käytetään Kaakkolammen lohta ja siikaa, tuoreena ja savustettuna sekä Kivijärven kuhaa. Hirvenliha tulee Polaricalta sekä lähiseudun metsästysseuroilta. Myös muissa lihatuotteissa suositaan lähiseudun toimittajia. Upeita menuvaihtoehtoja näet Pikku Peuran sivulta http://www.pikkupeura.fi/fi/ruoka-ja-juoma/ruoka-ja-juoma/

Rajalan Riihessä Pihtiputaan Elämäjärvellä ruoat valmistetaan alusta alkaen itse käsityönä ja jokainen pitopöytä suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa juuri siihen tilaisuuden sopivaksi. Yli sata vuotta vanhasta seurakunnan riihestä on tunnelmallisesti sisustettu rakennus, jossa vanha ja arvokas on sulassa sovussa nykyajan kanssa. Ruokien raaka-aineet tulevat pääosin lähiseudun tuottajilta, lähimetsistä ja järvistä.

Pin It on Pinterest

Share This