Kivijärvi - Luontomatkailijan aarreaitta erämaan siimeksessä

Kivijärvestä sanottua

Kivijärven kunta sijaitsee pohjoisessa Keski-Suomessa, Suomenselän vedenjakaja-alueella ja Suomen eteläisimmällä erämaa-alueella. Kivijärvi on perustettu vuonna 1868, joten kunta viettää 150-vuotisjuhlia vuonna 2018. Kivijärven kunnan vaakuna on saanut aiheensa Kivijärven kirkkoon liittyvästä kansantarinasta. Tarinan mukaan ensimmäisen kirkon rakennustyöt Kivijärvessä sijaitsevassa saaressa eivät edenneet, kun kaikki päivän aikana tehty työ oli salaperäisesti hajotettu yön aikana. Niinpä päätettiinkin valita uusi paikka, johon kirkko pystytettäisiin. Sijaintipaikasta ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen. Tällöin tehtiin päätös, että kirkon paikka valittaisiin laittamalla kukko järven selälle ajelehtimaan kirkon pohjahirren päällä, ja missä kukko rantautuisi, siihen pitäjän kirkko pystytettäisiin. 

Pieni maaseutupitäjä Kivijärvi on tunnettu kauniista luonnostaan, hienoista erämaa-alueista, kalaisista järvistä sekä aidosta elämänmenosta. Kirkonkylä on sijoittunut kannakselle, joka erottaa ”pikku puolen” ja ”ison puolen” eli Leukunlahden isommasta Kivijärvi-vesistöstä. Vesireittiä myöten pääsee veneilemään naapurikuntiin Kinnulaan ja Kannonkoskelle saakka. Kivijärven suosituin luontokohde on Salamajärven kansallispuisto, jonka alueella risteilee upea Peuran Polku-retkeilyreitistö. Kunnan läpi kulkee Kantatie 58, joka on Tampereen seudulta Kärsämäelle johtava tieyhteys. Kivijärveä sivuaa myös Sininen Tie, joka on läpi Skandinavian kulkeva poikittaisreitti lähtien Atlantin rannalta Mo I Ranasta ja ulottuen Petroskoihin Venäjän puolelle asti. Kivijärvellä sijaitseva Suomenselän Lentokenttä on käytössä kesäisin ja palvelee erityisesti ilmailun harrastajia.

Kivijärvellä on noin 1200 asukasta. Yli puolet kivijärveläisistä saa toimeentulonsa palveluelinkeinoista. Elinkeinorakenteessa palveluiden osuus on 67,2 %, alkutuotannon 20,7 % ja jalostuksen 10,2 %.

Kesäisin Kivijärven asukasluku nousee moninkertaisesti, kun loma-asukkaat eri puolilta Suomea saapuvat mökeilleen kesän viettoon. Kivijärvellä on 760 loma-asuntoa, joista 80 % on ulkopaikkakuntalaisten loma-asukkaiden omistuksessa. Kesäkaudella on tarjolla monenlaisia tapahtumia: konsertteja ja muita musiikkitapahtumia, kesäteatteriesityksiä, markkinoita, urheilukisoja ja muuta mukavaa niin lomalaisten kuin paikkakuntalaistenkin iloksi. Suosittuja kesätapahtumia ovat Kukkomarkkinat ja Venetsialaiset sekä uudeksi suosikiksi nousseet legendaariset Sankohiipimisen SM-kisat. Kivijärvellä on myös vuokrattavia, tasokkaita lomamökkejä ja huoneistohotellimajoitusta.

Hannunkiven Lomakylä on oikea luontomatkailijan paratiisi

Kivijärven matkailun kärkikohde on metsän keskellä Kivijärven rannalla sijaitseva Holiday Club Hannunkiven Lomakylä, johon kuuluu 36 hyvin varustettua loma-asuntoa, lahjapuoti, lähiruokaravintola PeuranTupa sekä Olo- Hyvän Olon tila ja Sininen Vintti hyvinvointipalveluineen. Suuri osa asiakkaista on viikko-osakkeiden omistajia, mutta loma-asunto on myös vuokrattavissa.

Hannunkiven Lomakylässä viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin, tekemistä on kaikenikäisille sekä kesällä että talvella. Lomakylän läheisyydessä on Peltokankaan Liikuntapuisto monenlaisine harrastusmahdollisuuksineen. Hannunkivi sijaitsee Kivijärven rannalla, joten kalaretkille ja veneilemään pääsee kätevästi mökin vierestä. Kahvila- ja ravintolapalvelujen lisäksi tarjolla on hyvän olon palveluja ja luontoretkiä sekä monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden. Suosittuja retkeilykohteita lähistöllä ovat Salamajärven kansallispuisto ja Pyhä-Häkin kansallispuisto.

Hannunkiven Lomakylän sijainti Google Mapsissa. Lisää tietoa palveluista saat Villi Peuran sivulta.

Kivijärven keskustan tuntumassa voit majoittua lisäksi myös Lomahoikan mökeissä tai Kivijärven Linnanmäki Apartmentsin huoneistoissa. Lisäksi majoitusta löytyy Salamajärven kansallispuistosta esimerkiksi Koirasalmen luontotuvalta tai varaustuvista.

Elämyksellinen Vapaa-ajankeskus suunnitteilla Kivijärvelle

Kivijärvelle Holiday Club Hannunkiven Lomakylän läheisyyteen on suunnitteilla upea, monipuolisia palveluja tarjoava hyvinvointikeskus sekä lisää majoituskapasiteettia tarjoava loma-asuntoalue, jota kutsutaan yhteisnimellä Kivijärven Vapaa-ajankeskus.

Suunnitelmat ovat edenneet siten, että hyvinvointikeskuksen toteuttamiseksi laadittiin vuonna 2014 suunnitelma, havainnekuvat, piirustukset ja rakentamisen kustannusarvio. Uusimpana vaiheena on vuonna 2017 käynnistyneen hankkeen puitteissa laadittu Hannunkiven lomakylän viereisen loma-asuntoalueen kehittämiseksi elämyksellinen pohjoismaiseen traditioon nojautuva tilakonsepti uudenlaisesta loma-asumisesta. Hyvinvointikeskuksen ja loma-asuntoalueen suunnittelusta on vastannut helsinkiläinen Studio Puisto, joka on erikoistunut elämykselliseen hotelli- ja matkailuarkkitehtuuriin. ”Laadukkaasti suunnitellut ja toteutetut matkailukohteet ovat nousseet suosioon kansainvälisesti ja ovat itsessään matkojen kohteita. Kivijärvellä suunnitelmassa korostuu kokonaisvaltainen luontokokemus ja elämyksellinen majoittuminen japanilaishenkisen onsen-kylpylän huomassa.” kertoo arkkitehti Mikko Jakonen Studio Puistosta. Tavoite onkin, että Kivijärven Vapaa-ajankeskus on myös arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen kohde, johon tullaan erikseen tutustumaan.

Tällä hetkellä alueella on jo mahdollista yöpyä juuri valmistuneessa Niliaitassa. Niliaitta on perinteisestä suomalaisesta ruokavarastoniliaitasta ideansa saanut majoituskohde, joka tarjoaa elämyksellistä majoittumista luonnon keskellä.

Jatkotoimenpiteitä Vapaa-ajankeskuksen rakentamiseksi viedään eteenpäin Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toimesta. Kotimaan markkinoinnin lisäksi tavoitteena on suuntautua kansainvälisille markkinoille investoreiden saamiseksi mukaan hyvinvointikeskuksen ja loma-asuntojen rakentamiseen.

Lisätietoja suunnitelmista:

Kivijärven kunta:
Kunnanjohtaja Pekka Helppikangas, puh. 044 4597800, pekka.helppikangas@kivijarvi.fi
tekninen johtaja Jukka Hertteli, puh. 044 4597880, jukka.hertteli@kivijarvi.fi

Kehittämisyhtiö Witas Oy:
Projektipäällikkö Manu Aunola, puh. 044 537 2507, manu.aunola@witas.fi
Matkailupäällikkö Tarja Pasanen, puh. 040 703 1205, tarja.pasanen@witas.fi

Kivijärvi Resort verkkosivut: https://kivijarviresort.fi/

Kivijärven käyntikohteita

 

Kivijärven kirkko

Kivijärven kirkko kohoaa keskellä kirkonkylää. Kirkon sijaintipaikasta kerrotaan, että aikoinaan Kivijärven ensimmäinen kirkko oli yksissä tuumin päätetty rakentaa Kivijärvessä sijaitsevaan saareen. Näin seurakuntalaisilla olisi helpompi kulku kirkkoon. Mutta kirkon rakennustyö ei ottanut onnistuakseen, se mikä päivällä rakennettiin, se yöllä aina särkyi ihan maata myöten. Uuden paikan löytämisestä syntyi kuitenkin erimielisyyksiä ja muistiin on myöhemmin, vuonna 1850 merkitty seuraavaa: ”Viimen ratkastiin asia siten, että saareen tuotiin suuri, komea kukko ja lähetettiin se menemään saaren länteisestä hiekkaniemekkeestä minne meni. Jossa sitte kukko löydettäisiin, siihen piti kirkkoki tehtämän… Viimein löydettiin se elävänäkö vai kuolleena, siinä niemessä mannermaalla, jossa Kivijärven kirkko vieläkin seisoo, nimittäin Kukkoniemessä. Saarellakaan, josta kukko pantiin kulkemaan, ei silloin ollut vielä mitään erityistä nimeä; vaan siitä ajasta asti ruvettiin sitä sanomaan ja sanotaan vielä tänäänkin Lintusaareksi.” (Kivijärven kirja s. 528-529).

Kivijärven nykyinen, kolmas kirkko valmistui vuonna 1874 ja vihittiin käyttöönsä vuonna 1875. Sen suunnitteli arkkitehti Theodor Decker. Kirkko edustaa tuon ajan uusgoottilaista tyyliä. Kirkon rakentamista johti kaustislaisen kirkonrakentajasuvun kuuluisin edustaja Jaakko Kuorikoski. Hän oli ollut 50 vuotta aikaisemmin, vuonna 1824, rakentamassa Kivijärvelle kellotapulia, joka on vieläkin käytössä.

Kirkon sijainti Google Mapsissa. Kirkon vieressä on kaunis kirkkomaa, jonne hautauksia on tehty jo 1600-luvun alussa. Kirkkomaalla sijaitsee myös sankarihautausmaa. Kivijärven toinen hautausmaa eli Juurikkaharju sijaitsee hiukan kauempana. Lisää tietoa seurakunnan sivuilta.

Kivijärven Kotiseutumuseo

Kirkonkylän raitin varrella sijaitsee Kotiseutumuseo, joka on yksi Kivijärven vanhimpia rakennuksia. Se on ollut alun perin viljamakasiini, joka on rakennettu vuonna 1858. Museossa on lahjoituksin saatuna yli 100 erilaista esinettä, joiden kautta voi tutustua vanhoihin työtapoihin ja perinteisiin. Pihapiiriin on siirretty Aution talosta lahjoituksena saatu riihi, joka on rakennettu vuosina 1906-1907. Kotiseutumuseo on avoinna kesällä. Kesäisin on myös järjestetty tapahtumia, joissa on esitelty vanhoja työtapoja ja perinteitä. Joissakin tapahtumissa on ollut lisäksi tarjolla erilaisia ruokalajeja valmistettuna entisaikojen tapaan. Tällaisia ovat vaikkapa mutti tai tirripaisti: ”Varsinki tirripaisti on het pikkusevverran hyvveä kokonaesten perujen ja ruisleivän kans! Ruisleipeä voe myös kastoa tirripaistiin!” (Kivijärveläisissä kodeissa kuultua).
Museon sijainti Google Mapsissa.

Valoharjun koulumuseo

Valoharjun koulumuseo toimii vanhassa, puurakenteisessa koulurakennuksessa, joka sijaitsee koulun mäellä. Koulun yksi luokka on entisöity entisaikojen luokkahuoneeksi, jossa on esillä erilaista koulunkäyntiin liittyvää esineistöä. Lisäksi vanhoihin opettajan tiloihin on tehty entisajan opettajanhuone. Koulumuseo on avoinna kesäisin. Valoharjun koulumuseon sijainti Google Mapsissa.
Museoista löytyy lisää tietoa Kivijärven kunnan ja Kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

Peltokankaan liikuntapuisto

Peltokankaalle, Holiday Club Hannunkiven Lomakylän läheisyyteen on Kivijärven kunnan toimesta rakennettu monipuolinen liikuntapuisto ympärivuotiseen käyttöön. Kivijärven keskustasta on matkaa vain 2,5 km. Talvisin puistossa on valaistu hiihtolatu, lasten hiihtomaa, pulkkamäki sekä hiihtohissillä varustettu pienlaskettelurinne. Rinteet sopivat hyvin laskettelun opetteluun koko perheelle. Liikuntapuistosta pääsee hiihtolatuverkoston laduille, joiden pituus on yhteensä 55 km. Kesäisin liikuntapuisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet juoksulenkeille ja patikoinnille. Kuntoradan maastossa, kauniissa järvimaisemissa on myös 20-väyläinen frisbeegolfrata. Myös tennistä pääsee pelaamaan. Matkaparkki on Kivijärven kunnan omistama ilmainen caravan-alue aivan liikuntapuiston vieressä.
Kivijärven Peltokankaan liikuntapuiston sijainti Google Mapsissa. Tietoa frisbeegolfradasta.

Kivijärven kärkitapahtumat

 

Kivijärvi Soi

Kivijärvi Soi on kansainvälinen, korkeatasoinen klassisen musiikin tapahtuma, joka järjestetään vuosittain heinäkuussa. Italialainen oopperalaulaja, professori Jenny Anvelt-Scarafonmi oppilaineen saapuu Kivijärvelle kesäisin konsertoimaan. Tapahtumaa sanotaankin Kivijärven Oopperajuhliksi. Konsertit pidetään Kivijärven seurakuntatalolla. Kivijärven seurakuntatalon sijainti Google Mapsissa. Lisätietoa tapahtumasta Kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

Kukkomarkkinat

Kivijärven Kukkomarkkinat on suosittu markkinatapahtuma, joka kerää tuhansia kävijöitä myös naapurikunnista. Paikalla on torikauppiaita runsain määrin ja kauppaa käydään leppoisassa hengessä. Markkinoilla myös tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Tärkeä osa markkinatapahtumaa on Kivijärven Laulukukko-kilpailu. Kyseessä on karaokekisa, johon kaikki halukkaat voivat osallistua ja kilpailla halutusta Kivijärven Laulukukko-tittelistä. Kukkomarkkinat järjestetään uudella, viihtyisällä torilla sataman vieressä.

Pin It on Pinterest

Share This