Viitasaaren koskireitit

Koskikalastajan unelma

Lomaseudulla erityisesti Viitasaari on kuuluisa luonnon muovaamista mahtavista koskistaan ja taimenen koskikalastusmahdollisuuksistaan.

Ihanteelliset kalastusmahdollisuudet ovat innoittaneet paikalle kalamiehiä 1800-luvulta lähtien –  kirjailija Juhani Ahosta näyttelijä Jasper Pääkköseen ja tubettaja Pottukoiraan. Koskien suosituimpiin kaloihin kuuluu taimenen lisäksi harjus. Parasta vannoutuneesta koskikalastajasta on saada käsiinsä luonnontaimen ja vapauttaa se sitten takaisin kosken kuohuihin.

Kalakaverina Erä-Varis

Jos kaipaat osaavaa paikallista opasta kalakaveriksesi, suosittelemme lämpimästi Ville Variksen yritystä Erävaris. Ville neuvoo sinulle koskien parhaat ja salaiset kalapaikat vuosien kokemuksella ja räätälöi kanssasi mieleisen kalastusretken. Erävariksen erikoisuutena ovat retket yleisten koskien välissä sijaitseville yksityisille rauhallisille välikoskille, joista muut eivät tiedä.

Kolima-Keitele-koskireitti

Kolima- ja Keitele-järven väliin Viitasaaren itäpuolelle sijoittuu kolmen korttikosken ja niiden välissä olevien yksityisten välikoskien sarja, joiden kalakannat ovat parantuneet kaiken aikaa. Koskireitillä kalastamiseen vaaditaan Kolima-Keitele-koskireitin 6576 oma vapalupa ja välikoskilla kalastamiseen erikoislupa.

Ylin koski Kärnä on näistä kolmesta pisin, lähes kilometrin pituinen, ja se saa alkunsa Kolimalta. Koliman läheisyys mahdollistaa suuremmankin taimenen läsnäolon. Hankikorrien eli sumukorentojen kuoriutuminen keväällä huhtikuun alussa kosken edustalla on kokemisen arvoinen tapahtuma. Maantiesillan yläpuolinen suvanto koskenalusineen ja niskoineen on suositeltava ottipaikka, puhumattakaan yksityisistä välikoskista ja suvantopaikoista, joista osaan pääsee vain opastettuna.

Kellan- ja Kymönkoski sijaitsevat joitakin kilometrejä alempana ja ovat vain parinsadan metrin mittaisia – mutta monen perhokalastajan mieleen. Suosittuja kalapaikkoja ovat Kellankosken alaliuku ja Kymönkosken helposti kahlattava niska. Koskireitin välistä löytyy myös rauhallisia yksityisiä koskia. Esimerkiksi privaattipaikkoihin kuuluvan Leppäsen kosken Ville Variksen yritys Erävaris on vuokrannut kokonaan ja pystyy antamaan sinne erikoislupia.

Erävariksella on kalastajille ihanteellinen korkeatasoinen, kaikilla mukavuuksilla varustettu hirsihuvila ja savusauna yksityisen Leppäsen kosken rannalla. Vaatimattomampaa majoitusta on tarjolla Vanhassa Kellassa, jossa Kellankosken kuohut näkyvät pihasta 400 metrin päässä olevalle koskelle ja jossa myös lämpiää tilauksesta savusauna.

Kolima-Keitele koskireitin kartta
Kolima-Keitele koskireitin lupien osto

Huopanankoski

Huopanankoski Viitasaaren keskustan länsipuolella Kivijärven ja Keiteleen välisellä koskireitillä on yksi Suomen tunnetuimmista taimenkoskista. Huopanankoski vesimyllyineen on valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö ja paikallisesti arvokas kulttuurimaisema. Koskesta tuli legenda kirjailija Juhani Ahon myötä, joka jäi lohisaaliidensa myötä koukkuun tähän lähes kilometrin mittaiseen koskien ja suvantojen ketjuun ja kerrassaan vaikuttavaan kalastusmiljööseen. Suosittuna kalastuspaikkana pidetään erityisesti siltojen välistä aluetta ja rauhaisaa Alakoskea. Huopanankoskella sinua palvelee kioskikahvila Al-emara ja lähistöllä on saatavilla mökkimajoitusta esimerkiksi Tarvaalan tilalla.

Sijainti kartalla

Keihärinkoski

Huopanan lähistöllä virtaa vahvasti taimenen tuoksuinen Keihärinkoski. Keiteleeseen laskevasta, vajaan puolen kilometrin mittaisesta Keihäristä saadaan säännöllisesti suurtaimenia varsinkin keväällä ja alkukesällä, kun pikkukalat nousevat virtaan. Myös harjus on saaliina yleinen. Keihärinkosken läheisyydessä kylällä sinua palvelee Keihärinkosken tupa, jonka palveluihin kuuluvat kahvilatoiminta ja kalastajien tarpeisiin räätälöity majoitus majatalossa tai mökeissä Keiteleen rannalla.

Sijainti kartalla

Kalastustarvikkeita

Kalastustarvikkeita voit vuokrata Erävarikselta ja ostaa Viitasaaren keskustasta. Vapoja, uistimia ja muita kalastustarvikkeita ja ottipelejä löytyy pieni valikoima Viitasaaren keskustan tuntumasta Neste Oil Taresilta ja Tokmannilta.

Vinkkejä kesäkalastajille ja -lomalaisille!

Jos taimenen nostamisen sijasta haaveilet lohen kalastamisesta ruokakalaksi, Viitasaaren ydinkeskustasta löytyy kirjolohen kalastuspaikka LohiAppaa eli Kala-apaja osoitteesta Haapasaarentie 7. Siellä voit kalastaa puistomaisilta rannoilta ja heittolaiturilta. Kaikki Viitasaaren keskustan palvelut ovat kivenheiton päässä, ja koko perhe voi viettää siellä mukavan lomapäivän.

Viitasaaren Suovanlahdessa Myllysuvannossa on myös vastaava kirjolohen istutuspaikka Korpilohi osoitteessa Järvenpääntie 509.

Jasmine Sepponen
Kirjoittaja toimii matkailupäällikkönä Lomaseudulla Kehittämisyhtiö Witaksella. Hän koosti artikkelin pitkälti yhdessä Erävariksen yrittäjän Ville Variksen kanssa ja hyödyntämällä Metsähallituksen Eräluvat, Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestö – Fishing in Finland –sivustoa.

Pin It on Pinterest

Share This