Metsäpeura - Salamajärven valtias

Lomaseudun oma tunnuseläin on mystinen metsäpeura. Salamajärven kansallispuistoa kutsutaan syystä metsäpeuran valtakunnaksi, sillä alueella esiintyy muualla Suomessa harvinainen metsäpeura, toiselta nimeltään suomenpeura.

Peuran jäljillä
Valokuvaaja Juha Sahlgren innostui kuvaamaan metsäpeuroja aikoinaan 25 vuotta sitten niiden eksoottisuuden ja harvinaisuuden vuoksi. Sahlgrenin mukaan matkailijalla on nykyisin hyvät mahdollisuudet niiden näkemiseen Salamajärven kansallispuistossa ja sieltä lähtevillä reiteillä kuten Peuran polulla. Lähellekin voi päästä jos onnistuu lähestymään peuraa tuulen alapuolelta ennen kuin se kerkeää haistamaan ihmisen. Kerran Sahlgren onnistui näkemään metsäpeuran puolen metrin päästä kun se ilmestyi mäntykankaalle jäkälää syömään.

Metsäpeurat ovat vaarattomia eläimiä, joskin hirvaiden villiä kirmaamista kannattaa rykimäaikaan syksyllä varoa. Metsäpeuroja näkee parhaiten keväisin, kesäisin ja syksyisin. Keväisin on peuran vasomisaika. Emät ja vasat ovat aina samaa laumaa ja ne ilmestyvät nevoille syömään juhannuksen tienoilla. Hirvaat kulkevat pääasiassa yksitellen kesään asti, mutta syksyn tullen ne muodostavat kukin oman 10–30 peuran haareminsa. Talven tullen tokassa voi olla jopa 100 yksilöä.

Peuran tarina
Aikanaan seudulla vaelteli valtavia laumoja metsäpeuroja. Koska ne kuuluvat halutuimpiin saaliseläimiin, ne metsästettiin Suomesta sukupuuttoon. Tarina kertoo, että jopa seudun ensimmäiset asukkaat olisivat tulleet alueelle nimenomaan metsäpeuralaumojen perässä.

Uusi peurakanta on tuotu Salamajärvelle vuonna 1979, ja se on kasvanut nyt jo reippaasti yli tuhannen peuran kannaksi. Metsäpeura kuuluu nykyisinkin riistaeläimiin, vaikkakin niiden vasat ovat rauhoitettuja ja niitä syntyykin usein kerralla vain yksi. Metsäpeuraa metsästetään vain vähän, mikä selittääkin kannan kasvamista lähivuosina. Metsästäjien mielestä laji on kuitenkin tärkeä alueen luonnolle ja siksi he osallistuvat aktiivisesti kannan seurantaan ja edistävät siten myös sen suojelua.

Jasmine Sepponen
Kirjoittaja on matkailupäällikkönä Lomaseudulla, Kehittämisyhtiö Witaksessa ja viehättyy metsäpeuroista ja niiden valtakunnasta. Artikkelia varten on haastateltu metsäpeuran kuvaajaa Juha Sahlgrenia.

Pin It on Pinterest

Share This