Pihtiputaan Niemenharjun maisematie

Korkealta näkee kauas

Olen kiertänyt vuosikymmenien aikana Niemenharjun lenkkiä kävellen, pyöräillen, rullaluistimilla ja autolla – ja kaikissa tavoissa on puolensa. Mitä hitaammin etenet, sitä enemmän näet. Ja näkemistä todella on!

Kun aikoinaan kuljin isän kanssa Harjun tiellä, hän muisti kertoa joka kerta, että tässä meni ennen Nelostie. Senkin jälkeen kun uusi Nelostie tuli, isä valitsi usein harjumaisemat suoremman ja nopeamman Nelostien sijasta. Nyt ymmärrän, miksi.

Täällä voin katsella korkealta, mitä kaikkea hyvää meillä on. Näen männiköt ja koivikot, näet järvet, lammet ja pellot. Taivas on lähempänä kuin matalilla paikoilla, ja jokainen mutka ja mäki tuovat mieleen muistoja.

Jollakin ne muistot liittyvät tanssireissuihin, jotka tällä tiellä kuljettiin. Toinen muistaa lapsuutensa uintireissut, kolmas veneilyn ja kalastuksen. Kuntoilijoillekin tie on tuttua tutumpi. Vanha leirintäalue ja sen mökit tai telttailupaikat jäivät lähtemättömästi kävijöiden mieleen.

Männikkömetsät ja rantojen raidat

Yhä tällä tiellä tehdään tanssireissuja. Niemenharjun tanssilava on elvytetty, ja lavatanssit kokoavat kävijöitä satojenkin kilometrien päästä. Lava kirisi Suomen kaunein tanssilava -äänestyksessä kärkeen. Minulle se on aina ollut lavojen ykkönen monesta syystä: tansseihin voi tulla vaikka soutamalla hiekkarantaan veneellä, järvinäkymä suoraan parketilta on lyömättömän kaunis ja rakennusta ympäröi upea keskisuomalainen metsäluonto. Männikkömetsät ja rantojen raidat ovat täällä todellisuutta.

Niemenharjun tanssilava elää uutta nousukautta kesäkauden hyvine esiintyjineen.

Lavalta jonkin matkaa lavalta kirkonkylälle päin tultuasi näet vasemmalla alhaalla Niemenharjun uuden Matkailukeskuksen. Se jää Harjun maisematien ja Nelostien väliin. Paikka on valittu vuonna 2017 maailman kauneimmaksi huoltoasemaksi brittiläisellä arkkitehtuuriin ja designiin keskittyneellä Designcurial-sivustolla. Eikä ihme. Etenkin iltavalaistuksessa erottuvat puurakennuksen ainutlaatuiset muodot.

Matkailukeskuksen alueella on liikenneaseman lisäksi erilaisia majoitustiloja: mökkejä, hotellihuoneita sekä camping- ja caravan-alue.

Niemenharjun Matkailukeskus on uniikkia puurakentamista ja tarjoaa monipuolisia palveluja.


Pihtiputaan Mummon mailla

Pihtiputaan Mummo on hahmo, josta varmasti olet joskus kuullut. Tämän mummoviisaan vaikuttajan ja elämänilon puolestapuhujan virallinen punainen mökki löytyy Niemenharjun Matkailukeskuksen pihapiiristä läheltä Lylylampea.

Mummon mökki on lähellä matkailukeskusta ja Lylylampea Harjutien varrella.

Lammen rannalta voit vuokrata soutuveneen ja halutessasi vaikka kalastaa, jos hankit kalastusluvan. Hyvässä lykyssä saat lohen nappaamaan.

Lylylammen rannalta voit vuokrata veneen ja käydä vaikka kalastamassa lohia.

 

Jos nouset Mummonmökiltä harjun päälle ja laskeudut sieltä harjun toiselle puolelle, pääset Kolima-järven rannalle. Sielläkin voit kalastaa rannoilta tai vaikka käydä uimassa. Hienohiekkainen paikallisten uimaranta on sen pienen tien päässä, joka lähtee Niemenharjun lavan vierestä kohti Niemenhäikkää.

Jos vesiurheilu kiinnostaa ja kaipaat rämäkämpää menoa luonnonrauhan vastapainoksi, voit vaikka vuokrata vesijetin.

. Koliman rannassa Niemenhäikässä pääset nauttimaan matalista hiekkarannoista.

Talvella näillä mailla ja Harjutien molemmin puolin on helppo tehdä itse latuja, mutta joka talvi löydät valmiitakin latupohjia.

Kehyksenä puiden rivistöt

Pihtiputaan harjuilla on oma huikea historiansa. Ne ovat syntyneet jäätikköhalkeamiin ja jäätikön sulamisvesitunneleihin. Harjumuodostuma kulkee itse asiassa koko pitäjän halki. Niemenharju on keskeisen sijaintinsa vuoksi harjuista tunnetuin.

Harjun tieksi nimetty väylä on kaikkiaan reilun kolmen kilometrin pituinen, kun kuljet sen Nelostien pohjoispään risteyksestä eteläpään risteykseen asti.

Rinne ja taivas ovat aina yhtä upea näky, katsotpa niitä alhaalta tai ylhäältä päin.

Lylylammen jälkeen etelään mennessä tie kulkee kannaksella. Maisematien pohjoispäässä on uutta asutusta upeilla rantatonteilla, eteläpäässä perinteikkäitä maatiloja laajoine peltoaukeineen.Ylhäällä harjanteella kulkevan tien molemmin puolin siintävät siniset vedet. Tietä reunustavat puut ovat kulkijalle kaunis kehys.

Kulkijan taipaleella ei huolien häivää näy.

 

Marja Puustinen

Kirjoittaja on pihtiputaalainen yrittäjä, joka kulkee päivittäin omassa kotikunnassaan milloin kävellen tai pyöräillen, milloin hiihtäen tai meloen ja valitsee aina kauneimman maisemareitin.

Lisää käyntikohteita ja mielenkiintoista tekemistä löydät paikalliset.fi-palvelusta

Pin It on Pinterest

Share This