Pihtiputaan rantaraitti

Keidas keskellä kylää

Jos et ole nähnyt Pihtiputaan rantoja ja vesiä, et ole nähnyt Pihtipudasta. Vain muutama sivuaskel kylää halkovilta teiltä ja olet maisemissa, joita olet tottunut näkemään kauneimmissa Suomi-postikorteissa. Yksi omista suosikeistani on Rantaraitti, joka kulkee yllättävän lähellä Nelostietä. Sille on siis helppo poiketa vaikka ohikulkumatkalla.

Ranta ja raitti pilkottavat niin Kultakeramiikan takapihalle kuin Shellin ja Nelostien risteyksessä olevan marketin pihaankin. Siellä Kolima-järven rannalla avautuu kilometrin mittainen tuoksujen, tuntojen ja luonnon äänien runsaudensarvi. Makujakin pääsee maistelemaan: keskikesällä olen noukkinut heinikosta metsämansikoita ja loppukesästä polun eteläpäästä mustikoita ja puolukoita.

Rantaraitille pääset useasta eri lähtöpisteestä. Yksi niistä on Shellin pihassa.

Reitti venyy noin kilometrin mittaiseksi, jos aloitat sen terveyskeskuksen takaa Eijanpolku-viitan kohdalta. Silloin pääset näkemään myös kivikkoisen Putaanvirran ja alittamaan Nelostien polkua pitkin. Alkupisteessä takavasemmalla pilkottaa Heinäjoen upea museosilta.

Jos tulet polkua Nelostien ali, polun päässä pilkottaa Heinäjoen museosilta.

Lintujen laulua

Reitin pohjoispään puusilta houkuttelee poikkeamaan pienenpieneen saareen. Siellä olevasta lintutornista avautuu hieno näkymä rehevälle Putaanlahdelle, joka on vesikasvillisuuden ja vesilinnuston suojelualue. Sieltä pystyn seuraamaan aitiopaikalta vesilintujen ja kahlaajien elämää.

Putaanlahdelta on tavattu jopa 50 eri lintulajia, joista harvinaisimpia vuosittaisia pesijöitä ovat ruskosuohaukka, kaulushaikara, nokikana, silkkiuikku, pikkulokki ja pajusirkku. Sulan maan aikana lahdella voi nähdä myös harmaahaikaran. Harvinaisimpia siellä tavattuja lajeja ovat muun muassa liejukana, jalohaikara, heinätavi, punasotka ja karikukko.

Pieni kaunis puusilta johdattaa lintutornisaarelle.

Jos lintujen bongaus kiinnostaa, Pihtiputaalta löydät viisi muutakin lintutornia – kaikki ainutlaatuisen kauniista maisemista. Harrastajien suosiossa ovat keväällä ja kesällä etenkin Kortteisen peltoaukea sekä laajat suoalueet.

Rantaraitin lukuisissa linnunpöntöissä on joka kevät tarjolla hulppeita tiloja monille eri lajeille. Etenkin aikaisina kesäaamuina olen saanut kuunnella upeita yksityiskonsertteja.

Kukkien loistoa

Jaloleinikki, keltakurjenmiekka, lehtoakileija, humala, koiranheisi, voikukka… Lopetan lajien laskemisen siinä vaiheessa, kun kymmenen täyttyy. Keskityn ihailemaan sitä niittykukkien väriloistoa, joka avautuu polun reunamilla kesäkuukausina. Osasta on reitin varrella hyvät opastekyltit.

Yksi Rantaraitin kasvi-ihmeistä on suomentähtimö eli idänluhtatähtimö, todellinen harvinaisuus.
Myös paikkakunnan rikas kivilajisto esittäytyy tekstien kera reitin puolivälin tienoilla. Matka huipentuu polun eteläpään laavulle, joka tulisijoineen houkuttelee niin paikkakuntalaisia kuin ohikulkijoitakin makkaranpaistoon.

Kesällä Rantaraitin kukkaloisto on vertaansa vailla.

Vuodenaikojen hehkua

Kun lämpimällä säällä haluan huljutella varpaitani vedessä, siihen on hyvät mahdollisuudet niin raitin parilla laiturilla kuin osassa rantojakin.

Kolmisenkymmentä kilometriä pitkä Kolima on upea ilmestys kaikkina vuodenaikoina. Raitilta avautuu näkymä moniin saariin, mutta suuret ja syvät, syvimmillään jopa 66-metriset, selkävedet avautuvat vähän kauempana.

Kolima-järven kauniit saaret hallitsevat Putaanlahden maisemaa.

Koko matkan ajan voin valita, suuntaanko katseeni järvelle, kaislikkoon ja kaikkeen vihreään ja vehreään, jonka ympärilläni näen – vai tartunko kesken matkan kivenheiton päässä tarjoutuviin monipuolisiin shoppailumahdollisuuksiin. Lapsille lähellä on oma leikkipuistonsakin.

Joskus kierrän reitin pyöräillen, ja siihenkin raitti sopii mainiosti, kunhan vauhti pysyy maltillisena.

Syksyllä saan kahlata värikkäällä lehtimatolla, keväällä ihmetellä luonnon vihertymistä ja silmujen kasvamista. Elämystakuu ei ole liikaa luvattu. Täällä sielu saa levätä.

Marja Puustinen 

Kirjoittaja on pihtiputaalainen yrittäjä, joka on riippuvainen jokapäiväisestä luontoannoksestaan ja nauttii sen mieluiten Pihtiputaan maisemissa. Lintutiedot antoi pihtiputaalainen Ari Kahilainen. 

Lisää käyntikohteita löydät paikalliset.fi-palvelusta.

 

Pin It on Pinterest

Share This