Salamajärven kansallispuisto
Retkeilijän piilotettu helmi
Salamajärven nimi tulee tarinoiden mukaan siitä, että salama löi kesäisin saariin, jotka paloivat puolitalveen asti. Tänä päivänä Salamajärvi on kuin retkeilijän piilotettu helmi, ja sen kävijämäärät ovat kasvaneet viime aikoina merkittävästi. Viime vuonna Salamajärven kansallispuistossa kirjattiin 25 900 kävijää.
Suot ja metsät ovat järvien lisäksi keskeinen osa Lomaseudun ja Suomen sielunmaisemaa, juontuuhan maamme nimikin sanasta suomaa. Lomaseudun oma ylpeys on Suomen eteläisin suo- ja metsäerämaa-alue Salamajärven kansallispuisto. Löydät sen Suomenselän vedenjakaja-alueelta Kinnulan, Kivijärven ja Perhon alueelta Keski- ja Länsi-Suomen rajalta. Esimerkiksi Jyväskylästä Salamajärven kansallispuistoon ajaa reilussa kahdessa tunnissa, Kokkolasta vajaassa parissa tunnissa ja Vaasasta kahdessa ja puolessa tunnissa. Helsingistä etäisyyttä kertyy viitisen tuntia.
Laakea männikkömaisema, raikas suoluonto ja hiljaisuus. Niissä piilee Salamajärven kansallispuiston viehätys. Koko kauneus paljastuu eri tavoin eri vuodenaikoina, mutta terveysvaikutukset voi kokea joka ainut kerta.
Elämyksiä tähtitaivaan alla
Minulle on aina ollut tärkeää huolehtia omasta luontosuhteestani, sillä ilman sitä kadotan helposti itseni. Mitä enemmän metsälle antaudun ja sitä aistin ja tunnen, sitä enemmän saan siltä hyvinvointia. Keväisin ja kesäisin vaellan poluilla metsäpeuran jäljissä ja kuuntelen luonnon ääniä ja hiljaisuutta. Polun varrella tervehtivät suopursut kuuluvat ehdottomasti maisemaan.
Syksyn tullen luontoäiti hellii ja soinen maaperä pitää huolen siitä, että puistosta löytyy terveellistä villiruokaa, niin meheviä lakkoja kuin kirpeitä karpaloitakin. Mitä enemmän luonnonantimia syön, sitä eläväisemmäksi tunnen itseni. Talvella rakastan lumikenkäretkiä. Merkattu lumikenkäreitti on turvallinen kulkea vaikka yöllä täydenkuun aikaan tai täysin pimeällä kirkkaan tähtitaivaan alla otsalampun valossa.
Kymmeniä kilometrejä seikkailtavaa
Salamajärvelle pääset parhaiten omalla autolla tai yhteiskuljetuksella. Retki kuin retki kannattaa aloittaa kansallispuiston sydämestä sympaattiselta kämppäkartanolta Koirasalmen luontotuvalta, jossa matkailijoita palvelee yrittäjäpariskunta Maarit Kirvesniemi ja Markku Leppänen, Luonnollisesti M&M. He opastavat mielellään parhaille reiteille ja vuokraavat metsäsuksia, lumikenkiä, inkkarikanootteja, veneitä ja polkuvenettä. Kalastuslupia Koirajärveen ja lähellä sijaitseviin kirjolohilampiin myydään luontotuvalta. Tuvalla on kesäisin kahvio ja kioski, josta löytyy pientä purtavaa ja tilauksesta järjestyy paikallisista raaka-aineista valmistettu lounaskin.
Merkittyjä reittejä on 70 kilometrin verran, ja ne liittyvät Suomen pisimpään, 115 kilometrin pituiseen retkeilyreitistöön Peuran polkuun. Suosittu retkeilyreitti on myös 58 kilometrin mittainen Hirvaan kierros. Voit ottaa koiran mukaan retkelle, kunhan muistat pitää sen kytkettynä.
Patikoitavaa riittää siis useammallekin päivälle, ja majoittumaan pystyt reitin varrella olevilla eräkämpillä: autio-/varaustuvilla, laavuilla ja kodilla. Toisaalta suoluonnossa voi ihan vaan fiilistellä, kuunnella luontoääniä ja kiertää vaikkapa Koirajärven ympäri kulkevan 2,3 kilometriä pitkän Vasan kierroksen tai lapsiperheille soveltuvan 1,5 kilometrin mittaisen Lasten luontopolun.
Persoonallisia yöpymispaikkoja jokaiseen makuun
Yöksi ja toiseksikin kannattaa jäädä. Luontotuvalla on 22 majoituspaikkaa, kesähuoneet 18 hengelle, caravan-alue ja telttapaikat. Koirasalmen luontotuvalta voit tehdä varauksen myös reittien varrella oleviin eräkämppiin Maahisen varauskotaan ja Sysilammen varaustupaan. Majoitut mukavasti myös mökissä Hannunkiven Lomakylässä Kivijärvellä tai bed & breakfeast -majoituksessa Karkausmäen Kammarin hirsitalossa Kinnulassa. Molemmat sijaitsevat 25 minuutin ajomatkan päässä Salamajärveltä.
Turvekylpy hellii mieltä ja kehoa
Retkipäivän päätteeksi parasta on rentoutua missäpä muualla kuin saunassa. Koirasalmen luontotuvalta voi varata rantasaunan höysteeksi vaikkapa virkistävän yrttijalkakylvyn. Suon terveysvaikutuksista saat hyödyn irti vielä illallakin tekemällä turvenaamion tai -kylvyn tai nauttimalla Karkausmäen Kammarin valmiista turve- ja yrttisaunasta. Turve on maatunutta suokasvistoa, joka helpottaa lihasten palautumista päivästä.
Salamajärven alueella toimivat yhteistyöyritykset noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteita.
Jasmine Sepponen
Kirjoittaja toimii matkailupäällikkönä Lomaseudulla, Kehittämisyhtiö Witaksella, ja voimaantuu Salamajärven kansallispuiston hiljaisuudesta ja terveysvaikutuksista.
Lisää käyntikohteita löydät paikalliset.fi-palvelusta